Гру 05 2013

Як роблять Кальвадос

Category: Цікавеadmin @ 14:13


Осінь – пора року, коли весь світ ганяється за відомим гаджетом Apple, яка створила штучний дефіцит з нічого… Але сьогодні я не про електронних яблуках, сьогодні – про справжніх! Причому не просто яблуках, а скоріше про їх найцікавішу реінкарнацію, про стан, коли найкращі їхні властивості дозріли і доступні нам з вами на відстані одного ковтка. Та якого там ковтка?! Потрібно просто спробувати відчути аромат з келиха.

У цьому репортажі я розповім про найвідоміший у світі яблучний бренді, який абсолютно незаслужено обходиться стороною нашим покупцем.


Фотографії і текст Олександра Чебана

Зараз я розповім про найвідоміший у світі яблучний бренді, який абсолютно незаслужено обходиться стороною нашим покупцем, причому навіть тим, який вважає себе поціновувачем міцного алкоголю. Напій, що ідеально підходить для цікавого осіннього або зимового вечора. Я не можу описати смакові відчуття так, як це роблять професіонали, більше того, мені здається що там дуже велика частка маркетингових моментів, але от емоціями поділитися можу

Мені завжди було цікаво виробництво алкоголю, кілька років тому, будучи в Шотландії, я заїхав на одну з численних віскокуренний, де вперше побачив процес в живу, але от фотографувати тоді було не можна. Дуже складно скласти уявити собі, як усього кілька людей, зайнятих у виробництві, можуть виробляти десятки і сотні тисяч пляшок на рік ! І як незвично працювати « на перспективу», адже той урожай, який ти бачиш сьогодні, стане готовим продуктом через десятки років! І найголовніше: в Нормандії я дійсно побачив, що сучасні технології практично не торкнулися виробництва Кальвадосу , це все той же традиційний продукт за зроблений за багатовіковий технології.

Кальвадос, про який піде мова в цьому репортажі, вироблений з яблук регіону Пей д

Зліва – направо:

У великих новіших бочках відбувається дозрівання кальвадосу. Тільки через два роки продукт може носити назву « кальвадос». У маленьких, старіших, відбувається подальший ассембляж (змішування) і дозрівання окремих видів кальвадосу під контролем Майстра Погреби. Так-так, є така посада !

Дворічний кальвадос – це молодий напій. Під час дозрівання кальвадосу яблучні тони врівноважується ароматами дубової бочки і відбувається окрашіваеніе танинами. На самому початку спирт абсолютно прозорий, але подивіться, як колір і його насиченість змінюється з віком.

Це Майстер Погреби, саме він керує процесом змішування різних фракцій для досягнення того чи іншого типу кальвадосу:

речі, щороку кожна бочка втрачає 2% обсягу внаслідок випаровування. Цей обсяг називається « частка ангелів». Також знижується і відсоток вмісту спріта:

А це старі артефакти:

Пробку в кожній бочці можна відкрити абсолютно вільно для дегустації вмісту:

Мала бочка вміщує 220-400 ліття.
Велика бочка: 1000

Пробки:

Ну і найголовніше, переходимо до дегустації
Компанія, у якої я побував в гостях, виробляє більше 60 % всього кальвадосу і володіє трьома брендами:

Написати коментар

Ви повинні увійти, щоб залишати коментарі. Вхід.