Січ 19 2014

Як роблять шоколад

Category: Промисловістьadmin @ 19:34


Батьківщиною шоколаду, як і дерева какао, є Центральна і Південна Америка. Протягом багатьох століть шоколад вживався у вигляді напою- індіанці змішували мелені і обсмажені какао-боби з водою, а потім у цю суміш додавався червоний перець (чилі).

Деякий час тому «Єлісеївський кондитерський дім» відкрив завісу таємниці виробництва шоколадних виробів, цукерок і інших солодощів. Виробництво виявилося невеликим, але цікавим і смачно пахне

Подивимося, як роблять шоколад.

Фотографії і текст Вадима Махорова

Напевно, мрія багатьох – потрапити на шоколадну фабрику. Її легко здійснити, судячи з того, що Єлісеївський в день проводить кілька екскурсій.

У середині XVI століття вчений – монах Бенцоні представив королю Іспанії доповідь про корисні властивості рідкого шоколаду. Доповідь тут же засекретили, а шоколад оголосили державною таємницею. За її порушення були страчені десятки людей. Довго шоколад був доступний тільки дуже багатим: виробництво було складним, а інгредієнти – дуже дорогими. І лише наприкінці XIX століття кондитери змогли домогтися виготовлення практично сучасного шоколаду. А те, що трапилося на самому початку XX століття різке здешевлення какао та цукру зробило шоколад доступним всім. Рекламувався як « страва королів», він почав свій тріумфальний хід.

Шоколаду приписували наступні цілющі властивості: лікування депресій, поліпшення самопочуття, швидке загоєння ран. У деяких країнах шоколад відносили до афродизіаків.

Основною сировиною для виробництва шоколаду і какао-порошку є какао-боби – насіння какао-дерева, що виростає в тропічних районах земної кулі.

В процесі технологічної обробки з какао -бобів отримують основні напівфабрикати: какао терте, масло какао і какао- макуха. Какао терте і масло какао з цукровою пудрою використовують для приготування шоколаду; з какао-макухи отримують какао- порошок.

Технологія приготування шоколаду тримається в секреті, тому що у кожної шоколадної фабрики свій рецепт.

Те, з чого роблять шоколад. Привозять з республіки Кот-д’Івуар, між іншим:

Залежно від складу, шоколад ділять на класичний, гіркий, молочний і білий. Звичайний або класичний шоколад – це шоколад з вмістом какао- продуктів від 35 до 55-60%. А ось в гіркому шоколаді вміст какао продуктів перевищує 55%. Гіркий шоколад вважається найкориснішим, оскільки саме в ньому міститься максимум какао продуктів.

Що стосується білого шоколаду, то це повноцінний представник шоколадної імперії, а білий він тільки тому, що в ньому відсутня какао порошок і/або какао терте, а какао масла в ньому не менше ніж у звичайному темному шоколаді.

Ще існують діабетичні варіанти. Також шоколадні вироби можуть мати ароматичні добавки: (кава, спирт, коньяк, ванілін, перець) ; харчові добавки: (родзинки, горіхи, вафлі, цукати) або начинку.

Цех виготовлення ручних цукерок:

Цікаві факти про шоколад:

  • Вірменська кондитерська фабрика Grand Candy з нагоди 10-річчя діяльності встановила світовий рекорд, виготовивши найбільшу шоколадну плитку вагою 4,41 тонни, яка занесена в Книгу рекордів Гіннесса. Плитка рекордного шоколаду виготовлялася протягом 4днів, її довжина становить 5,6м, ширина – 2,75м, а висота 25 см. Колишній аналогічний рекорд належав італійським кондитерам, які виготовили плитку вагою 3,58тонн.
  • У 1200-1000 роках до нашої ери люди Центральної Америки пили « шоколадне пиво», яке виготовляли з перебродили плодів какао.
  • У США не можна купити шоколадне яйце. Там діє закон, який забороняє вкладати неїстівні предмети в продукти харчування.
  • Марко Фанти (Італія) і його команда за 23 ч. склала з 330 шоколадних цеглин шоколадне голку вагою 3т. в Перуджі (Італія) 17 жовтня 2006
  • У місті Покров Володимирській області існує єдиний у світі пам’ятник шоколаду. Монумент немов створений з плитки шоколаду і являє собою образ казкової Феї з шоколадкою в руці. Пам’ятник відкрито 1 липня 2009 року і знаходиться в декількох кроках від Покровського музею шоколаду. Відкриття пам’ятника відбулося в рамках 15-річчя діяльності в Росії компанії «Крафт Фудс», що стала ініціатором створення цього пам’ятника.
    Ручними цукерки називають, тому що на формах для цукерок в ручну наноситься малюнок з білого шоколаду:Потім форми заливають класичним шоколадом:

    Виходять фігурки:

    Діди морози:

    Потім їх упаковують:

    Ці цукерки теж робляться в ручну:

    А ось так роблять фірмові «грибочки». Спочатку заливають форму шоколадом:

    Далі у формочки вставляють печиво – ніжки для майбутніх грибочків:

    І ось ті самі гриби ! Вони дуже смачні. Під виробництво таких грибів виділений цілий поверх і там вже все автоматизовано:

    Чан з темним шоколадом:

    А ось і білий шоколад:

    Нам дали можливість самим прикрасити шоколадні фігурки:

    Йдемо по інших цехах. Шоколадна ікра:

    У цих круглих мідних чанах роблять драже:

    Чан крутиться, до драже додається шоколад:

    Сировина:

    Солодощі з горіхами, чорносливом і курагою, які трохи пізніше покриють шоколадом:

    Зараз їх покривають шоколадом, перетворюючи в цукерки:

    Кінцевий результат, який буде упакований:

    «Місцевий Рафаелло». Від справжнього Рафаелло ці цукерки відрізняються формою і назвою:

    Шоколад роблять і на замовлення. Це цукерки у вигляді краплі нафти для нафтової компанії:

    Шоколадний iPad:

    Хотіли б там працювати?

Написати коментар

Ви повинні увійти, щоб залишати коментарі. Вхід.