Бер 09 2014

Найбільш рідкісні морські ссавці

Category: Твариниadmin @ 12:58



Текст Софія Дем’янець, National Geographic Росія.

Нарвал

Нарвал – вид, близький до уразливому положенію.Еті унікальні тварини, що нагадують єдинорогів, мешкають в холодних арктичних водах.

У середньовіччя через « роги», який, як вважалося, має магічну силу, нарвалів знищували у величезних кількостях. Втім, і сьогодні незвичайний бивень може стати причиною вбивства цих китів.

Крім того, раніше для полювання на нарвалів ескімоси застосовували ручні гарпуни, а в наші дні нерідко полюють за допомогою моторних човнів і автоматичних гарпунів. До всього іншого, нарвали – одні з найбільш уразливих до зміни клімату, а також забруднення довкілля морських ссавців Арктики.

Нарвал занесений до Міжнародної Червоної книги і Червоної книги Росії. Загальна чисельність цього виду становить близько 80 тисяч особин.

Цікаво, що «ріг» нарвала зовсім не ріг. Насправді це видозмінився лівий передній зуб, який виріс в прямій і закручений дрібної спіраллю бивень. Він порожнистий і важить близько 10 кг. Довгими бивнями володіють тільки самці нарвалів, самки ж мають більш короткі і прямі «роги».

Південні кити

Південні кити, види під загрозою виміранія.Трі виду китів, що відносяться до цього роду, мешкають в різних регіонах земної кулі. Південний гладкий кит населяє зони Південного океану, північноатлантичний гладкий кит мешкає в західній частині Атлантичного океану, а японський гладкий кит – в північній частині Тихого океану. Всі ці види занесені до Міжнародної Червоної книги. Причому, північноатлантичний і японський гладкі кити є одними з найбільш рідкісних китів у світі. Так, чисельність північноатлантичних гладких китів становить у наш час приблизно 300 – 350 особин, а японських гладких китів – близько 500 особин.

Через відносно повільного пересування, схильності плавати недалеко від узбереж і високого вмісту підшкірного жиру південні кити в минулому були однією з найбажаніших найліпшої китобоїв. А сьогодні, незважаючи на те що китобійний промисел заборонений в більшості країн, людина до цих пір залишається найбільшою загрозою для цих видів.

На думку вчених, одна з основних причин скорочення чисельності південних китів полягає в тому, що останніх часто смертельно ранять суду. І, крім того, південні кити, як і інші китоподібні, нерідко заплутуються в рибальських снастях. Ці два антропогенних фактора, наприклад, для північноатлантичного гладкого кита становлять 48 % від усіх випадків смерті цього виду.

Південні кити можуть досягати до 18 метрів в довжину і важити до 91 тонни, що робить їх набагато більше сірих і горбатих китів, але менше блакитних. Відмінною рисою південних китів є щільні ороговілі ділянки шкіри на голові, які набувають білуватий окрас через ракоподібних паразитів, китових вошей.

Каліфорнійська морська свиня

Каліфорнійська морська свиня, вид на межі зникнення. Це найменша морський ссавець (його довжина становить не більше 145 см) мешкає виключно в мілководних лагунах північній частині Каліфорнійського затоки. За оцінками вчених, всього в дикій природі залишилося від 100 до 300 особин цього виду, що робить його положення найбільш загрозливих у порівнянні з іншими представниками ряду китоподібних.

Сьогодні чисельність каліфорнійської свині продовжує знижуватися, і це пояснюється, насамперед, тим, що тварини дуже часто потрапляють в зяброві мережі ( сетное полотно, яке виставляють уздовж берега). Так, наприклад, згідно з дослідженнями, проведеними в Ель Гольфо -де -Санта- Клара, в одній з трьох найбільших гаваней, де мешкають каліфорнійські свині, рибальські мережі є причиною приблизно сорока смертей цих тварин на рік (тобто щорічно гине приблизно 17 % популяції каліфорнійських свиней, що мешкають в гавані Ель Гольфо -де -Санта- Клара). Вчені припускають, що лише повна заборона на використання риболовних мереж у місцях проживання цих тварин допоможе зберегти рідкісний вид. До іншим загрозам життя каліфорнійських морських свиней відноситься забруднення середовища їх проживання.

Важливо також відзначити, що якщо цей вид зовсім зникне в дикій природі, це зробить значний вплив на екологію північній частині Каліфорнійського затоки. Так, може зменшитися чисельність акул, в раціон яких входять каліфорнійські морські свині, і відбутися перенаселення деяких видів донних риб, кальмарів і ракоподібних, служили їжею цією твариною.

Цікаво, що каліфорнійська морська свиня рухається вкрай повільно. Вона періодично піднімається на поверхню, щоб подихати, і майже відразу ж зникає у воді. У відповідних умовах це тварина може прожити близько 20 років.

Блакитний кит

Блакитний кит, вимираючий вид. Ще до початку 20 століття ці найбільші тварини на Землі були поширені майже у всіх океанах (приблизна чисельність становила тоді 202 тисяч – 311 тисяч особин). Крім того, збільшений шумовий фон в океані, зокрема через гідролокаторів, заважає китам орієнтуватися в просторі й «спілкуватися» між собою, що в свою чергу ускладнює пошук партнера для розмноження.

Написати коментар

Ви повинні увійти, щоб залишати коментарі. Вхід.