Лют 24 2013

Екскурсія на сироварню

Category: Українаfotoklumba @ 14:03


Петро Пригара зміг реалізувати свою мрію. 10 років тому в українському Закарпатті він побудував свою невелику сироварню. Тепер його сир знають далеко за межами України.

Вирушаємо на екскурсію на сироварню.


Фотографії Максима Голубчикова

Господар сироварні Петро Пригара:

Хустської район Закарпатської області України. Щоранку в 7:00 жителі села Нижнього Селища приносять Петру в сироварню молоко:

Петро бере у людей надлишки – стільки, скільки вони можуть дати. Для виробництва якісного сиру важливо, щоб вони приносили сьогоднішній надій, свіжий і нерозбавленому.

Зі слів Петра, з 800 будинків Нижнього Селища, молоко хоча б по разу йому приносили з половини.

У Петра є унікальна якість – уміння залучати людські та матеріальні ресурси для реалізації своїх задумів. У 90х роках він пройшов стажування у майстрів-сироварів у Швейцарії. А в 2002 добудував свою сироварню на кошти залучені з-за кордону.

Виробництву було життєво необхідно мати доступ до чистої питної води. Петру вдалося організувати будівництво водопроводу від джерела, що знаходиться на відстані 4 км. Тепер у Нижньому Селищі джерельна вода є в загальноосвітній школі, дитячому садку, амбулаторії та будинку культури.

Розповім вам, як роблять сир .

Молоко, яке вранці принесли мешканці Нижнього Селища, заливають у величезний чан і пастеризують. Після нагрівання в нього додають сичужний фермент і залишають створаживается:

Потім отриману масу заливають у форми:

І ставлять під прес. На наступний день спресовані головки сиру потрапляють в соляну ванну:

Після соляної ванни від 3 до 6 місяців сир буде вилежуватись на полицях в підвалі сироварні, зрідка залишаючи їх для миття та счіщенія цвілі. Для правильного зберігання та дозрівання, в підвалі підтримується вологість з точністю до 2-3% і температура з точністю до 1-2 градуса:

знайомих, це Тетяна. Життєрадісна мама чотирьох дітей, яка працює на виробництві:

Я запитав, як їй працюється у Петра. Вона відповіла, що дуже задоволена. Начальник платить хорошу зарплату, уважний і турботливий до своїх підлеглих. До нього завжди можна звернутися, в разі виникнення проблем.

На Селиської сироварні роблять три види сиру. Нарцис Карпат (за основу взято сир Грюйер), Хуст (за основу взято Камамбер) і Селиський (за основу взята Голова Ченця). Як каже Петро, ​​рецепти були творчо перероблені – дослівно повторювати зарубіжні аналоги йому було не цікаво.

Сир у Пригари коштує дорожче «звичайного магазинного» – від 120 до 200 гривень (450-750 рублів) за кг залежно від сорту.

Господар часто трудиться разом зі своїми працівникам – не покривається бюрократичної кіркою керівника. Важливо, щоб руки всі пам’ятали.

Одного разу товариш запропонував йому простий спосіб підняти доходи мінімум в два рази. Для цього всього лише потрібно випустити в продаж «Фітнес-сир». Смішно, але це дійсно найбільше затребуване покупцем.

Я почув від Петра багато дивовижних історій. Одного разу до нього в гості приїхали іноземці. Просять – познайом нас з місцевими старожилами. Він відвіз їх до свого діда. Іноземці запитують діда:

– Де ви народилися?

Він відповідає:

– В Австрії.

– А як ви потрапили сюди?

– Я народився тут. Просто раніше це місце було Австрією.

неділю – вихідний для працівників сироварні. У цей день Петру допомагають дочка Інна і дружина Оксана. Вони проводять екскурсії по виробництву. Сироварня – одна із зупинок сиро-винного туру по Закарпаттю.

Тут можна у всіх подробицях довідатися процес виробництва сиру, а в кінці екскурсії та продегустувати. Записуватися на екскурсію варто заздалегідь.

Нижнє Селище завдяки сиру і Петро Пригара стало брендом. Слідом за сироварнею підтяглися і Селиська Пекарня, Селиська Коптильня, Селиська Музиканти …

За словами Оксани, дружини Петра, багато років вони трудилися, не знаючи, чи буде успіх. Всі гроші, зароблені продажем сиру, знову йшли у виробництво. Але минув час, і копітка праця принесла свої плоди.

Це історія про маленького закарпатському диво. Про те як захоплений людина, в умовах обмежених ресурсів, зміг домогтися дуже багато чого. Ставте цілі, рухайтеся до них – і у вас все вийде.

Написати коментар

Ви повинні увійти, щоб залишати коментарі. Вхід.